Translate

Friday, October 31, 2014

Clatite cu pui si ciuperci



Stiu, stiu... a trecut prea mult timp de cand nu am mai postat aici retete, dar iata ca in sfarsit mi-am facut un pic de timp sa pregatesc ceva bun, bun, bun de tot!

Reteta de clatite cu pui si ciuperci este pe cat de simpla, pe atat de buna! ... asa ca, va recomand cu caldura sa o incercati.

De ce aveti nevoie (pentru 2 persoane):

Pt. clatite

- 4-5 linguri de faina
- un varf de cutit de sare
- un varf de cutit de zahar
- 1 lingura de ulei sau unt
- 1 ou mic
- 300ml lapte
- 300ml apa minerala

Pentru umplutura:

- 150 g ciuperci
- 1/2 piept de pui
- 1/2 lingura de unt
- 1/2 lingura faina
- 1/2 cana lapte
- 1/4 cub concentrat gaina sau pui
- 1/4 cana de parmezan
- 1 varf de lingurita de nucsoara
- sare, piper/ardei iute
- un strop de vin alb (de preferat cel care va fi servit la masa)
- ceapa verde/chives/patrunjel



1. Mai intai sa incepem cu clatitele. Cei care deja stiu cum se prepara acestea sa sara la pasul 2.

Iata cum prepar eu clatitele: incep prin a pune intr-un vas cat de cat adanc cate o lingura de faina / clatita (cu varf sau nu, in functie de dimensiunea tigaii in care voi face clatita). Pentru aceasta reteta vom face 4 clatite, deci 4 linguri de faina. Adaugam apoi un varf de cutit de sare, un varf de cutit de zahar, 1 lingura de ulei (sau unt topit) si un ou batut. La final adaugam laptele si apa minerala treptat, in timp ce amestecam cu mixerul (sau cu telul daca nu avem mixer). La acest pas al retetei va sugerez sa va bazati si pe analiza vizuala a "compozitiei"... trebuie sa curga de pe lingura, dar sa fie un pic mai densa decat daca ar fi apa goala.
Dupa ce ati terminat de pregatit asa zisul aluat si bineinteles, dupa ce tigaia s-a incins, turnati cu un polonic o cantitate suficienta din compozitie astfel incat sa acopere intr-un strat uniform tigaia, fara sa fie prea gros. Dupa ce vedeti ca fata superioara a clatitei nu mai este lichida trebuie sa incepeti sa va pregatiti moral pentru momentul intorsului; acest pas, in functie de dexteritate, puteti sa il realizati fie cu ajutorul unei spatule, fie aruncand clatita in aer... ca un adevart chef!
Acum gata! Clatitele sunt gata. Acoperiti-le ca sa ramana calde si asezati-le deoparte.


   
                   




2. Prepararea puiului. Eu am prajit puiul, dar pentru o varianta mai sanatoasa puteti la fel de bine sa il faceti la gratar.

Taiem pieptul de pui in felii medii spre subtiri si il asezam sa sfaraie un pic in tigaia incinsa. Asta bineinteles nu inainte de a-l asezona cu sare si piper sau ardei iute (atentie la cantitatea de ardei iute pe care o folositi... unii ardei sunt mai iuti decat altii). Lasam carnea in tigaie pana capata o culoare frumoasa pe partea in contact cu tigaia si apoi o intoarcem. Puiul se face destul de repede asa ca nu plecati departe! Din pacate nu pot sa va spun eu aici cu exactitate cat timp trebuie sa il lasati pentru ca depinde de grosime... insa nu disperati! Daca nu sunteti siguri daca e gata sau nu, desi nu e chiar "ortodox" puteti sa taiati o bucata pe jumatate si sa va orientati asa.
Dupa ce puiul e gata taiati-l in felii sau cubulete, acoperiti-l si puneti-l deoparte.

 



3. Ciupercile. Dupa ce am spalat ciupercile, le vom taia in cubulete... destul de mari; ele or sa mai scada in timpul prepararii si vrem sa se simta in mancarea finala. Le punem in tigaia incinsa, le aruncam un pic de sare si un strop de vin peste si apoi amestecam bine de tot. Le lasam acolo cam 5 minute dupa care adaugam si puiul si ii lasam sa se imprieteneasca cam 1-2 minute. Luam de pe foc si punem deoparte.

    

   


4. Sosul. Punem jumatate de lingura de unt la topit intr-un vas, adaugam si jumatate de lingura de faina si amestecam bine pana se formeaza o pasta (cam 1 minut). Adaugam apoi laptele treptat in timp ce contiuam sa amestecam energic. Lasam totul pe foc mediu-mare pana se ingroasa sosul... fara sa uitam sa amestecam mereu; dupa 1-2 minute adaugam un varf de lingurita de nucsoara, cascavalul si cam un sfert de cub de concentrat de pui. Eventual pe acesta din urma il adaugam treptat, dupa gust.

5. Finis coronat opus. Punem sosul obtinut peste ciuperci si pui, amestecam bine si apoi ne pregatim de umplut clatitele. Eu m-am gandit la doua variante de umplut, incercati si vedeti care vi se potriveste. Una dintre variante este sa punem umplutura in centrul clatitei sub forma unei benzi si apoi sa o acoperim cu marginile clatitei; o alta varianta este sa punem umplutura doar pe jumatate de clatita si sa o invelim cu jumatatea ramasa. Deasupra mai punem un pic de sos, cascaval si aruncam un pic de ceapa verde/ chives/ patrunjel.


Gata masa!
Sper sa va placa, sa va iasa (sigur ca iese!) si eventual... spuneti-mi si mie apoi cum vi s-a parut.



Pofta buna!

No comments:

Post a Comment